Volterra,

in het hart van Toscane

De geschiedenis van de "magische en mysterieuze" stad Volterra begint drieduizend jaar geleden. Uit elke periode zijn sporen en getuigenissen terug te vinden die Volterra als kunststad uniek maken.

 

Uit de Etruskische periode zijn er overblijfselen van de muur die de stad omheinde zoals de indrukwekkende Porta all'Arco (toegangspoort), de begraafplaats (necropolis) Marmini e de vele archeologische vondsten die bewaard worden in het Museo Etrusco Guarnacci, waaronder de Ombra della Sera (Avondschaduw) met zijn unieke vorm, de asurnen en de fijn-bewerkte juwelen.

Het Romeinse Theater, gebouwd in de tijd van keizer Augustus, is de getuigenis van de belangrijkheid van Volterra in de Romeinse periode.

 

In de Middeleeuwen ontstaat de structuur van de stad zoals we die vandaag de dag voor ons zien, niet alleen wat de stadsmuur betreft, maar ook als het gaat om het concept van de stad met zijn smalle straatjes, de gebouwen, de torenhuizen en de kerken.

 

De Renaissance is in Volterra van groot belang geweest, al heeft het de Middeleeuwse sfeer niet aangetast. Uit deze periode stammen de gebouwen Minucci Solaini, Incontri-Viti, Inghirami (die zijn ingepast in het Middeleeuwse stadsbeeld), het indrukwekkende Medici Fort en het kloostercomplex van San Girolamo.

musea, albast, natuur

 Volterra is ook museumstad. Naast het Museo Etrusco vinden we er de Pinacoteca Civica (schilderijenmuseum) met getuigenissen uit de Sienese en Florentijnse School zoals o.a. de "Deposizione della Croce" (Kruisafname) van Rosso Fiorentino. Het Museo dell'Opera del Duomo (Dommuseum) bewaart belangrijke goudsmeedkunst, beelden uit de Sienese School van de 12e eeuw en verluchte koraalboeken.

 

Een ander onderwerp van relevantie aangaande de geschiedenis van Volterra, is die van de albastbewerking. Als men de tijd neemt de talrijke exposities en werkplaatsjes van ambachtslieden te bezoeken die verspreid zijn over de gehele stad, dan proeft men nog iets van die magische sfeer waarvan Volterra doordrenkt is.

 

Maar er is niet alleen historie. Het omringende territorium is rijk aan natuurlijke en landschappelijke schoonheid die de bezoeker tal van mogelijkheden biedt het te voet, te paard of per mountain bike te verkennen. Er zijn kilometers lange uitgezette tochten langs unieke en karakteristieke plaatsen.

 toscaanse keuken,

 cultuur

Volterra staat bekend om haar gastronomische specialiteiten uit de traditionele toscaanse keuken als ook om haar warme onthaal van bezoekers bij de vele hotels, agriturismi, vakantiehuisjes en camping die de stad en de omliggende campagne rijk is.

 

De tijdens het hoogseizoen georganiseerde culturele evenementen, zoals Volterra Teatro, klassieke en moderne concerten, kunstexposities en folkloristische happenings, geven de bezoeker de kans om naast rust en ontspanning, ook momenten van culturele interesse te beleven.

de Cecina Vallei

De Hoge Cecina Vallei, die uit de gemeenten Castelnuovo Val di Cecina, Montecatini Val di Cecina, Pomarance en Volterra bestaat, grenst in het westen aan de Cornia Vallei en de Lage Cecina Vallei, in het noorden aan de Era Vallei, in het oosten aan de Hoge Elsa Vallei en in het zuiden een aan de Colline Metallifere (metaalhoudende grond).

Door de talrijke historische, artistieke, archeologische en landschappelijke schatten, is deze vallei een uniek gebied in Toscane. Verschillende schrijvers, dichters en schilders van nationale en internationale faam zoals Rosa, Stendhal, Lawrence, Dennis, Corot, D''Annunzio en Cassola, hebben zich erdoor laten inspireren.

Afgezien van de eeuwenoude vondsten van Etrusken en Romeinen, uit de Middeleeuwen en de Renaissance, die zich hoofdzakelijk in Volterra, - kunststad en cultureel centrum van dit gebied -, bevinden, biedt de Cecina Vallei ook een rijke variĆ«teit aan landschappen. Die lopen uiteen van de Colline Metallifere en de bosrijke gebieden van Berignone-Tatti en Monterufoli, tot de typische Mediterrane bossen (Macchia) en de Volterraanse heuvels, met hun erosie-achtige  geulen, steile hellingen en zachte glooiingen.

In het hart van Toscane, op steenworp afstand van Volterra een klein agriturismo in de campagne